Meşhur Karakedi Bozacısı

Bir Eskişehir klasiğidir kış günlerinde boza içmek. Eskişehir'de bozanın en güzeli de Köprübaşında bulunan Karakedi Bozacısında yapılır.

Eskişehir - Mekanlar - 2017-11-16 13:55:58

Bir Eskişehir klasiğidir kış günlerinde boza içmek. Eskişehir'de bozanın en güzeli de Köprübaşında bulunan Karakedi Bozacısında yapılır.

 

Köprübaşındaki şubesinde ayaküstü boza içebilirsiniz. Hafif ekşili, tatlı ve yoğun kıvamlı Karakedi bozası aslında içilmekten çok yenir. Karakedi'de masalarda bozayı yiyebilmeniz için çay kaşıkları vardır. Kökeni Orta Asya'ya dayanan ve buğdayın fermentasyonu ile yapılan bu içecek Karakedi'de mısır ile yapılıyor.

 

 

 

En eski Türk içeceklerinden biri olan bozanın tarihi Orta Asya Türklerine,Kafkaslara kadar uzanıyor.900’lü yıllarda yapılmaya başlanan boza zaman içinde lezzetine lezzet, şöhretine şöhret katarak günümüze kadar gelmiş durumda. Kimi zaman tatlı, kimi zaman ekşi çeşitlerine rastlamak mümkün. Bozayı sadece bir içecek olarak düşünenler varsa, yanılıyorlar. Darı irmiği, su ve şekerden üretilen bozanın faydaları oldukça fazladır.

Mayalama esnasında ürettiği laktik asit ile hazım kolaylaştırıcı olan boza, hamileler için de süt yapıcı özelliğiyle tavsiye ediliyor. A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri içeren boza, tam anlamıyla bir vitamin deposu. Ayrıca boza, neredeyse hiç yağ içermiyor.

 

Bozayı, yapıldığı yerde içmek gerekiyor. Depolama ısılarının farklılığı, mayanın tadını  da değiştiriyor. O zaman da ortaya birbirinden farklı lezzette bozalar çıkıyor. 6-7 gün süresince içilebilecek kıvamını koruyan bozayı, kısa zamanda tüketmek en lezzetlisi...

Bol bol tarçını serpin üzerine, içine isterseniz birkaç leblebi atın...

 

 

 

 

Günün Diğer Haberleri